ISO 37001 Yolsuzlukla Mücadele Yönetim Sistemi

ISO 37001, yolsuzluk karşıtı bir yönetim sisteminin kurulması, uygulanması, sürdürülmesi, gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi için gereksinimleri belirtir ve rehberlik eder. Sistem bağımsız olabilir veya genel bir yönetim sistemine entegre edilebilir. ISO 37001, kuruluşun faaliyetleriyle bağlantılı olarak aşağıdakileri ele almaktadır:
- Kamu, özel ve kar amacı gütmeyen sektörlerde yolsuzluk;
- Örgüt tarafından yolsuzluk;
- Örgüt adına çalışan veya yararlanıcı kuruluş personeli tarafından yolsuzluk;
- Örgütün iş ortakları tarafından örgütün adına hareket eden veya yararına olan yolsuzluk;
- Kuruluşun rüşvetçiliği;
- Örgütün faaliyetleri ile ilgili olarak örgütün personelinin yolsuzluğu;
- Kuruluşun iş ortaklarıyla ilgili olarak örgütün faaliyetleriyle ilgili yolsuzluk;
- Doğrudan ve dolaylı yolsuzluk (Örneğin; Üçüncü bir taraf aracılığıyla veya üçüncü bir taraf tarafından teklif edilen veya kabul edilen bir yolsuzluk).
ISO 37001 sadece yolsuzluk için geçerlidir. Bir organizasyona yolsuzluğun önlenmesi, tespit edilmesi ve bunlara tepki vermesine ve faaliyetlerine uygulanacak yolsuzluk karşıtı yasalara ve gönüllü taahhütlere uymasına yardımcı olmak üzere tasarlanmış bir yönetim sistemi için şartları belirler ve rehberlik eder.
ISO 37001, dolandırıcılık, kartel ve diğer anti-tröst / rekabet suçlarını, para aklamayı veya yolsuzluklarla ilgili diğer faaliyetleri özellikle ele almadığı halde, bir kuruluş bu tür faaliyetleri içerecek şekilde yönetim sisteminin kapsamını genişletmeyi seçebilir.
ISO 37001 gereklilikleri jeneriktir ve etkinlik tipi, boyutu ve niteliği göz önüne alınmaksızın ve kamuda, özel veya kar amacı gütmeyen sektörlerde olmasına bakılmaksızın, tüm kuruluşlara (veya bir organizasyonun bölümlerine) uygulanabilir.
* Kaynak:
www.iso.org ISO 37001 Sertifika Ücreti ISO 37001 sertifikası almak için yapılacak harcamalar, işletmenin büyüklüğü, faaliyet gösterdiği sektör, çalışan sayısı, üretim kapasitesi ve bulunduğu bölge gibi çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra, denetim süreçlerinin süresi ve sıklığı da toplam maliyet üzerinde etkili olabilir.
Genellikle ISO 37001 belgelendirme süreci; başvuru ücreti, denetim masrafları, belge düzenleme ücreti ve süreç içinde karşılaşılabilecek diğer maliyetleri içerir. Ayrıca, işletmenizin danışmanlık hizmetlerine veya ek geliştirme çalışmalarına ihtiyaç duyması halinde, ek maliyetler de ortaya çıkabilir.
Belgelendirme kuruluşları, işletmelere özel fiyat teklifleri sunduğundan, en doğru maliyet bilgisini almak için doğrudan bir belgelendirme kuruluşuyla iletişime geçmek faydalı olacaktır. Böylelikle, işletmenizin gereksinimlerine göre hazırlanmış net bir fiyatlandırma alabilirsiniz. Ayrıca, ISO 37001 sertifikasını almak sadece belge ücretini ödemekle tamamlanmaz. İşletmenizin yönetim sistemine uyum sağlayabilmesi için bazı süreçleri iyileştirmesi, belirli yatırımlar yapması veya dokümantasyon güncellemeleri gerçekleştirmesi gerekebilir. Bu gibi ek giderler de dikkate alınmalıdır.
Sonuç olarak, ISO 37001 sertifikası için belirlenen ücret işletmelere göre farklılık göstermektedir. En doğru ve kesin maliyet bilgisi için belgelendirme kuruluşlarıyla doğrudan iletişime geçerek işletmenize özel bir fiyat teklifi almanız önerilir.
Sistem Belgelendirme Başvurusu
"Başvurunuzu Tamamlayın, Başarınıza Adım Atın!"